Specialsök och Nose Work

Från och med 2019 börjar Matfors BHK med tävlingar i Nose Work!
Datum för 2019 är:
20190106 TSM Klass 1 Attmars Hembygdsförening
20190817 TSM Klass 2 Södra Berget, Ängen, Friluftscentrum
20190818 TSM Klass 2 Södra Berget, Ängen, Friluftscentrum
 

Resultat från Två Dofter Av Augusti!

Matfors BHK har under helgen 17-18 augusti anordnat tävlingar i Nose Work klass 2 på Ängen uppe vid Södra Berget i Sundsvall. Det blev två mycket trevliga tävlingar som resulterade i tre diplom på lördagen men tyvärr inget under söndag. Flertalet av deltagarna tyckte det var ett fantastiskt ställe att ha tävlingar på och mycket bra anordnat. Ena domaren sa ”hit kommer jag mycket gärna igen” och den andre sa ”Matfors har verkligen satt ribban när det gäller boende och domarmiddag”. Stort grattis till alla deltagare och ett stort tack till våra sponsorer Pro Plan, Arken Zoo, Agria och Oscars Surströmming, våra domare och funktionärer <3
Kika in på vårt evenemang för tävlingen för att se fler bilder!
Till evenemangssidan.

Specialsök/Nosework

Matfors BHK har under 2016 fått tre utbildade instruktörer i Specialsök. Vi har även haft turen att få ytterligare en utbildad instruktör till vår klubb och har sammanlagt fyra stycken.

Specialsök har ett stort användningsområde och är något för alla hundägare. Det spelar ingen roll om man vill tävla eller inte, det finns träning för alla hundar. Den huvudsakliga träningen ligger i att hunden använder nosen, oavsett vad den ska söka, till exempel kantareller, med en bra kantarellhund fyller ni korgarna i ett nafs!

Det är många som är intresserad av den relativt nya sporten Nosework som från och med 2017 blir en officiell gren att tävla i tillsammans med din hund. Sporten kräver fokus och samarbete mellan dig och din hund och det är väldigt roligt att träna och tävla!

Specialsök som begrepp kan förklaras som ett paraply över allt som du kan göra med en specialsökshund, listan här under är en bråkdel av allt man kan göra:

*Diabeteshund                            *Arenasökhund
*Narkotikahund                          *ID-hund
*Barkborrehund                         *Vägglushund
*Bombhund                                *Cancersökhund
*Minhund                                   *Kantarellhund
*Likhund                                    *Barnsökhund
*Tävla i Nose Work

För att gå kurs på en brukshundsklubb så ska du vara medlem i SBK.
Läs mer om det här.